Jim Burkard

Måleri

Ställer ut på Smöramåla Keramik, Urshult

Jim Burkard
Hasselvägen 9
36254 Urshult
070-489 07 84
jcburkard.36@gmail.com

Född 1943 i Buffalo, New York, USA
Bosatt i Tingsryds kommun sedan 1993.

Jag studerade konst i fyra år vid Universtity of Oregon, innan jag bosatte mig först i Danmark i 17 år och sen i Sverige. Under en period återvände jag till USA "för att kolla läget" och stannade i två år. I över fyrtio år har jag varit aktiv som konstnär, och mitt sätt att arbeta på är spontant och intuitivt. Mina verk drivs fram av en inre vision, som inspirerar till att konstant experimentera med olika stilarter, motiv och material (olja, akryl eller gouache). Jag kan inte begränsa mig, eftersom varje tavla kräver sin egen uttrycksform. Det kan vara abstraktion, realism, expressionism etc. Jag använder de olika stilarterna på samma sätt, som man använder de olika färgerna på en palett. En tavla kan inspirera till en abstrakt ton, och en annan till en mer surrealistisk ton. Det viktigaste är, att man inte låter sig begränsas, utan följer sin egen inre vision. Någon har sagt, att jag är en "förförisk kolorist", och andra menar, att mina tavlor påminner om improvisationerna inom jazzmusiken.

Naturen är min stora inspirationskälla. Jag älskar samspelet mellan starka, klara färger, och jag arbetar med samma intuitiva spontanitet som en jazz- kompositör. Dessutom är naturen, särskilt den fantastiska svenska naturen, av oerhört stor betydelse för mig. Men på mina utställningar ska du inte förvänta dig att få se en stor utklippsbok full av recensioner av olika utställningar. Det är min fasta övertygelse, att varje utställning ska stå på egna ben. Det behövs inte en stor utklippsbok för att berätta för gästerna, vad de ska lägga märke till på tavlorna, hur de ska titta på dem, eller vad de ska tycka. "A picture is worth a thousand words"! Mitt mål är, att utställningen ska tala direkt till dig, som besöker den. Den ska beröra något djupt inom dig. Gör den inte det, vad hjälper då tusentals fina recensioner? Av samma skäl vill du inte heller finna en lång meritlista på min utställning. Jag har arbetat med konst i många år och ställt ut i flera länder. Jag har inget, jag behöver bevisa, varken för mig själv eller för min publik. Antingen tycker besökarna om min utställning, eller också gör de det inte. Jag har den största respekt för min publiks egenhändiga förmåga att värdera, "om kejsaren har kläder på eller inte".

Slutligen kan jag berätta, att jag under min konstnärliga karriär har stått utanför alla sammanslutningar av konstnärer. Någon har kallat mig en ensamvarg, och det stämmer nog ganska bra. Jag trivs med att gå mina egna vägar, och jag har aldrig varit i behov av att få konstexperternas godkännande. Däremot betyder det oerhört mycket för mig, när intresserade besökare värdesätter mina tavlor så pass högt, att de är villiga att köpa dem, och - som i flera fall - att samla på dem.

The end of the world
storm
Berg